Dunărea un fluviu cu o istorie bogată

Dunărea un fluviu cu o istorie bogată

Federatia Patronatelor din Regiunea Oltenia (F-PRO), în parteneriat cu Fundația Open Hand din Bulgaria implementează proiectul – „Dunărea un fluviu cu o istorie bogată – 15.2.1.009 – Soft”, finanțat prin Programul Interreg V-A Romania- Bulgaria 2014-2020, Axa prioritara 2- O regiune verde.
Prin acest proiect se doreste informarea si promovarea identitatii regiunii transfrontaliere, cu valorile sale culturale si istorice precum si cresterea fluxului turistic.
Obiectivul principal al proiectului este imbunatatirea utilizarii sustenabile a resurselor naturale si a patrimoniului cultural.

Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost construita o macheta arhitecturala in dimensiuni 3D, avand o suprafata de 24m x 8m, care reda in mod realist si detaliat 45 de obiective culturale si istorice reprezentative, amplasate de-a lungul cursului Dunarii, din care 21 in Romania si 24 in Bulgaria. Obiectivele culturale și istorice din Romania, identificate in cadrul proiectului,situate pe ambele părți de-a lungul fluviului Dunărea ce vor fii prezentate in macheta zonei transfrontaliere sunt:
Judetul Dolj – Casa Baniei, Muzeul Olteniei, Muzeul de Arta din Craiova
Judetul Olt- Cetatea Sucidava, Muzeul Judetean Olt, Teatrul National din Caracal
Judetul Mehedinti – Podul lui Traian, Castelul de Apa, Palatul Cultural Theodor Costescu
Judetul Giurgiu – Mausoleul Eroilor, Turnul Ceasornicului, Muzeul Judetean “Teohari Antonescu”
Judetul Teleorman – Cetatea Medievala Turnu, Catedrala Sf. Alexandru, Catedrala Sf. Haralambie
Judetul Constanta – Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Moscheea Carol I, Cazionoul
Judetul Calarasi – Manastirea Negoiesti, Turnul de Apa din Oltenita,Muzeul Dunarii de Jos

De asemenea, dintre obiectivele culturale și istorice din Bulgaria prezentate in macheta, amintim: Cetatea de la Capul Kaliakra, Castelul din Balcic, Biserca Sf. Ovanes din Dobrici, Muzeul de Istorie din Turtucaia, Muzeul de Arheologie din Silistra, Biblioteca regională “Liyuben Karavelov” din Ruse, Nava –Muzeu “Radetzky”, Sinagoga din Vidin.
Conform proiectului, vor avea loc 8 expozitii in orase diferite, dintre care 4 in Romania si 4 Bulgaria, in cadrul carora se va prezenta in fata vizitatorilor macheta respectiva , fiind vizati in mod special elevii pentru a fi promovata o lectie de geografie si istorie.
Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul proiectului //danubeoldrichhistory.ro/ , cat si downloada aplicatia “Danube Old Rich History” din Magazin Play/ App Store.

Lasa-ne un comentariu

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.